On Killing a Tree short questions and answers/on killing a tree short questions and answers class 12

On Killing a Tree short questions and answers/on killing a tree short questions and answers class 12


SAQ FROM 'ON KILLING A TREE'


1) Who is the poet of the poem 'On Killing a Tree'?

Ans- Gieve Patel is the poet of the poem 'On Killing a Tree'.


2) How has the tree grown?

Ans- The tree has grown feeding upon its crust, absorbing years of sunlight, air, and water.


3) "A simple jab of the knife will not do it."-What does the word 'do' mean here?

Ans- 'Do' means to kill a tree in the poem 'On Killing a Tree'.


4) What does the phrase 'leprous hide' mean here?

Ans- The phrase 'leprous hide' means the leprosy bark of the tree.


5) What do you mean by the expression 'consuming the earth?

Ans- It means absorbing the years of water and salt from the earth's surface 


6) How is the bark of the tree described?

Ans- The bark of the tree described as the bleeding bark.


7) What does a tree absorb form nature?

Ans- A tree absorb years of sunlight, air, and water from nature.


8) What is meant by 'crust'?

Ans- 'Crust' means the surface layer of a tree.


9) "The bleeding bark will heal" -Why does the bark bleed?

Ans- The bark is bleed because of man kind they hack and chop a tree.


10) "The bleeding bark will heal" -How does the bleeding bark heal?

Ans- The bleeding bark will heal over the times from close to the ground if its unchoked.


11) Where do the leaves sprout from?

Ans- The leaves sprout from close to the ground.


12) What will rise from close to the ground?

Ans- Curled green twigs will rise from close to the ground.


13) "Not so much pain will do it" -What is referred to by 'it'?

Ans- Only hacking and chopping is referred to by it.


14) What, according to Gieve Patel, is the most sensitive part of the tree?

Ans- According to Gieve Patel root is the most sensitive part of the tree.


15) "It is to be roped, tied" -For what purpose is it to be roped, tied?

Ans- It is roped and tied to pulled out the root of the tree from the earth cave.


16) How is the root of the tree?

Ans- The root of the tree is white and wet and also very sensitive. 


17) What lies hidden in earth's cave?

Ans- The root of the tree is hidden in earth cave.


18) What is the strength of a tree?

Ans- The root is the strength of a tree.


19) What is meant by 'earth's cave'?

Ans- 'Earth's cave' means hole that creates for uprooting the tree from the earth's surface.


20) Mention two adjectives used by the poet to describe the sources of the tree?

Ans- The adjectives white and wet are used by the poet to describe the sources of the tree.


21) When does the strength of the tree get exposed?

Ans- The strength of the tree get exposed when the root is to be pulled out from the anchoring earth.


22) What is needed to kill a tree?

Ans- It takes much time to kill a tree.


23) "And then it is done" -What is referred to here by 'it'?

Ans- It referred to kill a tree.


24) How much time is needed to kill a tree?

Ans- It takes much time to kill a tree.


25) On what tone does the poem end?

Ans- The poem end's with the tone of irony.


26. 


.......................................................................................................................


Discover related topics: 

1) MCQ From On killing a Tree Class XII

2)  Asleep In The Valley MCQ Question Answer Class XII WBCHSE

3) MCQ From Shall I Compare Thee /Sonnet 18 Class XII

4) SAQ From shall i compare thee to a summer's day

5) MCQ From The Poetry of Earth Class XII

6) SAQ from the poetry of earth class 12 








Comments

Popular posts from this blog

The Poem Wife's Lament -theme-analysis

The poem dream of the rood /theme /summary/analysis

All questions from asleep in the valley Arthur Rimbaud